Vårens styrevalg er tid for klokskap, ikke bekjentskap
Kilde: Aboard
Når våren kommer, samles alle landets generalforsamlinger til sin årlige plikttjeneste. Valg av styre er en sentral oppgave, og innen 30.juni i år må rundt omkring 8000 norske virksomheter ha sikret kjønnsbalanse i styret. Noen virksomheter har valgt å omgå lovkravet om kjønnsbalanse ved å redusere antallet styremedlemmer til to personer. Gratulerer med seieren i klassen for korttenkthet.
Vårens styrevalg må ta inn over seg at verden har blitt svært ustabil, og selv en lokal norsk entreprenørvirksomhet vil kjenne effektene gjennom pris- og valutasvingninger, tollmurer og usikker tilgang på råvarer et sted i verdikjeden. En klassiske tilnærming til styrevalg er "hvem kjenner vi"; faktisk så mange som 80% av norske styremedlemmer hentes inn på dette grunnlaget. Jeg legger godviljen til og velger å tro at dette handler om opplevd trygghet, fordi vedkommende har lang fartstid og bransjeerfaring. Utfordringen er at den verden vi nå står i krever en langt større bredde i ferdigheter og kunnskap enn det man har trengt tidligere. Samtidig har styrenes rolle endret seg fra å være en kontrollinstans til også å være en strategisk motor for selskapet.
Tollmurer og prissvingninger
POTUS #47 har utløst en omfattende global handelskrig med trekk og mottrekk. Det er krevende å forutsi hva som kommer til å være effektene på mellomlang og lang sikt. Norske virksomheter må også gjøre sine vurderinger av mulige konsekvenser. Virksomheter vil gå under. Andre vil styrke sine markedsposisjoner. Klok planlegging og gjennomtenkte risikovurderinger vil øke sannsynligheten for å overleve med økonomisk helse i behold.
Brudd i verdikjeder
Handelskrig, væpnede konflikter og en ny æra av kald krig vil medføre at verdikjeder man tidligere har tatt for gitt forstyrres eller brytes. Dette gir både begrensninger og muligheter, men virksomheters evne til å komme levende, og helst sunne, gjennom omfattende endringer handler om planlegging og risikostyring.
Kunstig intelligens og personvern
Selv om hypen rundt generativ kunstig intelligens kommer til å roe seg, er verktøykassen av matematiske algoritmer avendt på store mengder data i kontekst av en digital prosess her for å bli. Kunstig intelligens og avanserte analytiske metoder er det naturlige neste steget i den digitale transformasjonen. Jeg holder årlig foredrag for tusenvis av ledere på tvers av bransjer over hele Europa, og et fundamentalt problem er at styrer og toppledere ikke forstår tilstrekkelig av informasjonsarkitektur og matematikk til å ha selv de mest grunnleggende diskusjonene rundt hvordan denne kraftfulle verktøykassen kan skape verdi for virksomheten. Resultatet er at styrene i mange virksomheter ender opp med å diskutere hvorvidt ChatGPT er nyttig eller ikke. Det er helt feil diskusjon, og fullstendig irrelevant på strategisk nivå. For å evne å ha de riktige diskusjonene rundt hvilke muligheter denne kraftfulle verktøykassen kan gi virksomheten, må styret ha relevant kompetanse om bord.
Gode gamle GDPR var en hodepine for mange virksomheter da den ble innført. Med bruken av kunstig intelligens kommer behovet for å revitalisere arbeidet med personvern med full kraft. EUs AI Act vil på et eller annet tidspunkt også bli inkorporert i norsk rett, med tilhørende compliance-krav. En ting er bøtene som følger manglende compliance, men risikoen for å ta svært dårlige forretnings- og omdømmemessige beslutninger for virksomheten er minst like krevende.
Datasikkerhet
Datasikkerhet har alltid vært viktig, og virksomheter har stort sett enten en CISO eller en leverandør med tilsvarende ansvar. Problemene styrene nå står overfor er 1) kunstig intelligens bringer inn en ny dimensjon av datasikkerhetstrusler som ikke avhenger av hvorvidt den enkelte virksomheten benytter kunstig intelligens eller ikke, og 2) den geopolitiske situasjonen totalt sett og den amerikanske nedskaleringen av overvåkning av russiske datasikkerhetstrusler medfører en høy sannsynlighet for et betydelig økt nivå av dataangrep. Helt vanlige norske virksomheter kan gå konkurs over natten. Men hvis du snakker med CISO-er i større virksomheter, er det ikke de åpne angrepene de frykter mest, men derimot de angrepene som handler om infiltrasjon over tid. Hvor klar en virksomhet er for å unngå og håndtere angrep avhenger blant annet av styrets evne til å stille de riktige spørsmålene i risikovurderingen. Men igjen, det krever et visst nivå av kompetanse rundt styrebordet.
Bærekraft
Bærekraftsrapportering er en del av større virksomheters plikt. Det mange virksomheter fortsatt ikke har tatt inn over seg er at digitale teknologier også medfører betydelige miljøavtrykk; datasentre trenger strøm og vann, elektronikk som datamaskiner og mobiltelefoner krever gruvedrift og når de kastes blir de til svært giftig søppel. Kundene blir stadig mer oppmerksomme på disse fotavtrykkene. Hvor klare er styret for å stille spørsmål og krav til organisasjonen for å sikre kloke valg?
Krig og konflikt
Rådene fra NSM til norske borgere går nå lengre enn noen sinne med hensyn til å forberede seg på konfliktrelaterte hendelser. Er norske virksomheter tilsvarende forberedt på disrupsjon av daglig drift?
Denne artikkelen handler mer om risiko enn om muligheter. Det er det en grunn til: ansvar. Du som styremedlem har et personlig ansvar for hvordan virksomheten forvaltes. Forstår du nok om landskapet til å evne å forvalte ansvaret du har påtatt deg på en måte som bidrar til klok og lønnsom drift og vekst?
I all min uærbødighet og rebelsk frekkhet tillater jeg meg å hevde at et stort antall av dagens styrer i norske virksomheter ikke har nødvendig kunnskap til å navigere klokt i det landskapet vi er på vei inn i. Dette handler ikke om kjønnsfordeling. Dette handler om "diversity of mind", om evnen til sammen å forstå det totale bildet av muligheter og risiko og kraften til å utfordre flertallets tankesett. Når vårens generalforsamlinger samles til dyst, bør det sentrale spørsmålet i styrevalget ikke være "hvem kjenner vi", men "hva trenger vi". Og svaret er sannsynligvis ikke EN ny person, men derimot en full rekalibrering av styrets sammensetning.
***
Disclaimer: Jeg er styreleder i Aboard, et norsk oppstartsselskap som leverer en plattform for kostnadseffektiv styrerekruttering med fokus på kompetanse. I tillegg er jeg styreleder i flere andre selskaper og åpen for ytterligere styreverv.